Internet portal - Magazin Prirodni Lek

melem za hemoroide

12 jun 2017 | Posted by: Magazin Prirodni Lek

Magazin Prirodni Lek je internet portal za edukaciju i informisanje o lečenju i održavanju zdravlja prirodnim terapijama i recepturama.

U mnogim zemljama Fitoterapija je alternativna medicina dok je u Francuskoj i Kini deo zdravstvenog sistema i konvencionalne medicine. Fitoterapija je metoda lečenja, upotrebom celih lekovitih biljaka ili njihovih delova u vidu eteričnih ulja, ekstrakata, čajeva, tinktura, masti i kapsula.

Savremena medicina dosta duguje tradicionalnoj baš zato što je od nje nasledila neke vrlo efikasne metode lečenja biljkama. Jedino što u ovome nikako ne treba zaobići je konsultacija sa lekarom, jer zbog opasnosti od štetnih efekata nije preporučljivo eksperimentisati sa svakom terapijom za koju saznate, niti koristiti lekovite biljke koje potiču iz nesigurnih izvora. Zbog ovoga je Svetska zdravstvena organizacija 1996. godine okupila grupu od 100 medicinskih eksperata iz raznih krajeva sveta koji su dali preporuke i upozorenja za korišćenje velikog broja lekovitih biljaka.

Ako želite da podelite vaša iskustva sa drugim čitaocima magazina o prirodnoj terapiji koju ste vi koristili da rešite neki problem kontaktirajte nas.

A sada ! malo suvoparnih podataka, dosadno ali edukativno

Francuski lekar Henri Leclerc (1870-1955.) je uveo u medicinu termin fitoterapija umesto naziva “biljna medicina”. Fitoterapeutske pripravke nazivamo fitofarmaci ili fitoterapeutici. Fitoterapija je prvi oblik medicine koji je čovek poznavao i prenosio usmenim putem.

Upotreba lekovitog bilja kao terapijskog i profilaktičkog sredstva ima u našem narodu bogatu i dugu tradiciju. O tome najbolje svedoče mnogobrojni stari spisi: Hodoški kodeks, koji se smatra najstarijim kodeksom srpske svetovne medicine (XIV vek), Hilandarski medicinski kodeks broj 517 (XV ili XVI vek), najdragoceniji spomenik srpske medicinske kulture.

Zaharije Stefanović Orfelin je u Velikom Srpskom travniku (1783.) opisao desetine lekovitih biljaka, a Vuk Stefanović Karadžić u Srpskom riječniku (1818.) pisao o upotrebi lekovitih biljaka u narodu.

Osnivač naše botanike dr Josif Pančić i njegov učenik i saradnik dr Sava Petrović (Lekovite biljke Srbije, 1883.), postavili su temelje fitoterapije kod nas.

U svetu se koristi preko 10.000 biljnih vrsta sa lekovitim svojstvima. Prvi pisani podaci o upotrebi lekovitih biljaka potiču iz Kine iz perioda od 3.000 godina pre naše ere.

U 19. veku nemački apotekar Wilhem Selinger je iz opijuma izolovao morfin, što se smatra početkom razvoja posebne nauke o lekovitim delovanjima biljaka, životinjskih organa i nekih minerala, FARMAKOGNOZIJE.

Prvi Institut za proučavanje lekovitog bilja u Srbiji, “Dr Josif Pančić”, osnovao je akademik Jovan Tucakov.